Translation for not available, text in original language displayed.

Projecten

Vanaf 2005 combineert Arcato Lingua haar muziek met andere kunstvormen. Het eerste experiment was het combineren van strijkmuziek met poëzie, voorgedragen door de acteur Hajo Bruins. Anna en Bozena ontdekten dat de emoties van de gedichten sterker werden door de muziek en dat de emoties konden worden beïnvloed door een bepaalde muziekkeuze. Vice versa beïnvloeden de emoties van het gedicht ook de beleving van de muziek.

 

Het experiment beviel zo goed dat Arcato Lingua het als een uitdaging zag om haar muziek ook met andere kunstvormen te combineren. Zij ontdekte hoe bijzonder de samenwerking met steeds weer andere kunstenaars is. Er volgden uitvoeringen met onder meer de Engelse tenor John Upperton en actrice Jose Kuipers (2007) John Upperton en Arcato Lingua brachten eigen bewerkingen van liederen van Schubert, Mahler, Barber en Baird ten gehore (2008) en Jose Kuipers droeg gedichten van Z. Herbert, H. Andreus, H. de Coninck en W. Szymborska voor (2007). Van dit programma werd ook een cd opgenomen.

 

Voorts is er een voorstelling geweest met Indonesische maskerdans, met danseres Monika Wulff (2008), en een uitvoering met gedichten van Z. Herbert, voorgedragen door Theo Nijland (2008). Hiervan is, in samenwerking met de Poolse Ambassade, eveneens een cd gemaakt. Daarna volgde een driedimensionaal experiment, te weten een uitvoering met poëzie en schilderijen (2008). Tot slot heeft Arcato Lingua een aantal concerten gegeven waarbij kinderpoëzie werd gecombineerd met korte stukken van Bartok, Strauss, Haydn en Mozart (2010 tot heden).

 Arcato Lingua met Robert Lis, Giles Francis (2014)

In Januari 2014 in Ons' Lieve Heer op Solder heeft Arcato Linuga Filmconcert gepresenteerd. Paraphrase on the Hour we Knew Nothing of Each Other (Quay Brothers, 2013) met live strijkkwartet van Witold Lutoslawski.

Arcato Lingua met Robert Lis, Giles Francis, Arnout Lems en Magda Jesionek (2013)

Meeting Lutoslawski - een intermediaal project waar tijdens het  uitvoeren van het strijkkwartet van Lutoslawski zullen architectonische schilderijen van Jesionek geprojecteerd worden; ze zullen een dialoog aangaan met de klanken van het strijkkwartet. Strijkkwartetten van Lutoslawski en Szymanowski en Liederen van Lutoslawski.

 

Arcato Lingua met Robert Lis, Annemijn den Herder en Julia van de Graaff (2012)

Poolse Impressies – Ode aan Szymborska 
Poëzie van Wislawa Szymborska, die in 2012 is overleden met muziek van Gorecki, Szymanowski en Chopin.

 

Arcato Lingua met Eva van Heijningen (2011)

Poolse Middag in Openbare Bibliotheek in Amsterdam , muziek van W.Lutoslawski, G.Bacewicz, F.Chopin met gedichten van Z.Herbert, W.Szymborska en W.Tuwim

 

Arcato Lingua met Dic van Duin, John Upperton, Jonathan Waleson, Radka Dohnalova, Peter Muratov - Hommage aan Chopin (2010)

Muziek van F.Chopin uitgevoerd door strijkkwartet, liederen met begeleiding van strijkkwartet, met poëzie over Chopin.

 

Arcato Lingua met Hajo Bruins en Lara Diamand  -  String en Voices aan de Gracht (2010)

Liederen van F.Chopin, duo van Z.Kodaly, W.A.Mozart en J.Haydn met gedichten van R.Campert, G.Reeve en H. Lodeizen

 

Arcato Lingua in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam

Poëzie van Slowacki en Norwid met Poolse muziek. (2009)

 

Arcato Lingua met Hajo Bruins (2009)

Val van het Ijzeren Gordijn, herdenkingsconcert met Poolse muziek en poëzie.

 

Arcato Lingua met Hajo Bruins en Stephan Kiefer (2009)

Muziek van J.S.Bach en Piano Trio van L.van Beethoven ( op de Erard vleugel)  met poëzie van de Coninck en Campert.

 

Arcato Lingua met Jan Hontscharenko en Peter Smid (2008)

Stervende Liefde bevat een keur aan snappy melodieën  die behalve de liefhebbers van het genre poëzie/muziek ook het minder esoterische publiek zal aanspreken. Met deze cd leveren wij een experimentele bijdrage aan de traditie van het moderne Nederlandstalige lied.

 

Arcato Lingua met Theo Nijland  -  Muziek, Kunst en Poëzie over Kunst (2008)

Schilderijen van Miro, Rembrandt, Breugel, Vermeer, Poezie van Vasalis, De Coninck, Kopland met muziek van A.Vivaldi, G.Torelli, J.S.Bach, P.Tschaikovsky.

 

Arcato Lingua met Theo Nijland  'In mij is de vlam, die denkt' (2008)

Lezing over het leven van de Poolse dichter Zbigniew Herbert, gedichten van Herbert met muziek van F.Chopin,  J.S.Bach,  B.Bartok, G.Ligeti.

 

Arcato Lingua met Theo Nijland en Monika Wulff (2007 en 2008)

Indonisian maskerdanse met poezie van W.Szymborska, muziek van J.P.Rameau, B.Bartok, L.Boccherini.

 

Arcato Lingua met Jose Kuijpers en John Upperton (tenor) - Muziek en Poëzie (2007)

Werken van A.Piazzolla, A.Vivaldi, G.Mahler, F.Schubert en gedichten van A.Verwey, W.Szymborska, Kavafis

 

Arcato Lingua met Hajo Bruins en John Upperton (tenor) - Muziek en Poëzie (2007)

Muziek van J.S.Bach, F.Schubert, A.Piazzolla, L.Boccherini en gedichten van Goethe, Lucebert, de Coninck

 

 

Arcato Lingua met Hajo Bruins - Muziek en Poëzie (2007)

Muziek van W.A.Mozart, J.B.Breval, W.Lutoslawski, Haendel-Halvorsen met poezie van R.Kopland, P.Neruda, E.L.Masters, W.Szymborska

 

 

 

 

Arcato Lingua heeft bovengenoemde uitvoeringen gerealiseerd in Cristofori, de Engelse Kerk, Museum van Loon, Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Amstelkerk (alle te Amsterdam) en in de Poolse Ambassade, alsmede in verschillende kerken in Den Haag en Utrecht.