Translation for not available, text in original language displayed.

Over ons

De geschiedenis van Arcato Lingua begint met de oprichting in 2004 van het strijkduo ARCATO (con arco betekent in het Italiaans 'spelen met de strijkstok'), dat bestaat uit Anna Korpalska (viool) en Bozena Kopczynska (cello). Zij komen beide uit Polen en wonen sinds 1993 (Anna) en 2000 (Bozena) in Nederland. Bozena en Anna hebben beiden ook in verschillende orkesten gespeeld, maar  hun groote passie is juist die persoonlijke invulling aan de muziek te geven die met een strijkduet mogelijk maakt.

Dit streven naar nieuwe vormen leidde steeds vaker tot optredens met kunstenaars uit andere disciplines, zoals dichters, zangers, dansers en acteurs. Met deze uitbreiding van hun repertoire groeide ook de behoefte om de naam van het duo te veranderen in ARCATO LINGUA (lingua is Italiaans voor 'taal'). Arcato Lingua heeft inmiddels een breed repertoire, variërend van barok tot hedendaagse muziek, en zijn er al vele verschillende samenwerkingen geweest. Daarnaast speelt Arcato Lingua ook eigen arrangementen.

Arcato Lingua ontwikkelt dit unieke muzikale concept verder:  het combineren van een strijkduo met andere kunstenaars op het gebied van zang, dans, poëzie, schilderkunst en in de toekomst ook videokunst.

 

Anna Korpalska werd geboren in Warschau. Zij studeerde aan de Chopin Muziek Academie in Warschau en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Al tijdens haar studie speelde zij soloconcerten en maakte  zij vele radio-en televisieopnamen.  Vanaf 1984 volgde zij masterclasses bij o.a. Zachar Bron, Oleg Krysa, Ida Händel en Herman Krebbers. Sinds 1992 is zij als eerste violiste verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Met het volgen van privé-lessen bij Ivry Gitlis vanaf 1993 kreeg haar muzikale ontwikkeling een belangrijke impuls. Anna is actief bezig met kamermuziek.

Bozena Kopczynska werd geboren in de Poolse stad Zamosc. Zij studeerde aan de Muziek Academie van Krakow, het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Dimitrij Ferschtman en aan de Royal College of Music in Londen bij Amaryllis Fleming. Daar won zij de James Ivory prijs voor cello. Zij begon haar internationale carrière als eerste celliste bij het Pools Jeugdorkest, warmee zij veel Europese landen bezocht. Na haar studie speelde zij in het Londens RCM strijkensemble, het Boston Filharmonisch Orkest, het Capella Cracoviensis Kamerorkest uit Krakow en diverse orkesten in Duitsland en Nederland. Ook zij is momenteel zeer actief bezig met kamermuziekensembles. Zij speelt op een Castagnieri cello uit 1750.

 

Stichting Arcato Lingua

Stichting Arcato Lingua is opgericht in 2005 met als doel het doen samenstellen en uitvoeren van muziek en poëzie, en het op kunstzinnige wijze bevorderen van interculturele uitwisselingen daarmede het bewerkstelligen van cultuur overdracht en het bieden van een experimenteel podium voor uitvoerende kunstenaars.

U kunt Stichting Arcato Lingua ook financieel steunen zodat het ensemble speciale projecten kan realiseren die op steeds wisselende locaties uitgevoerd kunnen worden.